Seepje: een 100% natuurlijk wasmiddel dat goed is voor jou én voor het milieu.

Wat is Seepje?

Seepje en Wereldwinkel Venlo geloven in de kracht van de natuur, en daarom wassen zij hun kleding met schillen van de Sapindus Mukorossi-vrucht uit Nepal. Deze schillen staan bij aanraking met water een natuurlijke vorm van zeep af en maken zo de was heerlijk schoon. Ze zijn vrij van allergenen, volledig plantaardig en bevatten géén chemische stoffen. Daardoor zijn ze vriendelijk voor de huid. Seepje laat de natuurlijke waskracht van de schillen het werk doen!

 

Het Seepje concept bestaat uit vier producten: Seepje Neutraal, Seepje Orchidee, Seepje Dennen en Seepje Lavendel. Deze producten bestaan uit 150 gram Seepje schillen en twee katoenen waszakjes, welke goed zijn voor maar liefst 30 wasbeurten. Door vier hele of acht halve schillen in het waszakje te doen en deze tijdens de wasbeurt in de trommel te laten meedraaien, wordt de was heerlijk schoon en ruikt deze natuurlijk fris. De schillen verruimen de kledingvezels waardoor wasverzachter niet langer nodig is! Ben jij klaar om volledig natuurlijk en fairtrade te wassen?

 

Baukje van Oort, coördinator bij Wereldwinkel Venlo gaf op World Fairtrade Dag 10 mei een demonstratie met en over Seepje.

 

 

Waar is dit product gemaakt?

EcoCollection importeert en levert Seepje. De werknemers van de Nepalese leverancier van Seepje ontvangen nu al een 66% hogere beloning ten opzichte van het gemiddelde Nepalese inkomen. Eco-Collection importeert de producten op een verantwoorde manier, en zorgt voor een goede gang van zaken gedurende de processen in de keten. Er wordt bewust méér betaald voor de grondstoffen van Seepje zodat ze in Nepal kunnen zorgen voor meer gelijkheid, werkgelegenheid, betere werkomstandigheden en kansen.

Meer achtergrond info:

In Nepal groeien Sapindusbomen in overvloed op 200 tot 1500 meter hoogte. De schillen van de Sapindus Mukorossi vruchten worden ook wel Seepje schillen genoemd. Deze schillen geven bij aanraking met water een natuurlijke, schuimende vorm van zeep af met reinigende en antibacteriële eigenschappen. In Nepal wordt deze natuurlijke zeep door de lokale bevolking al sinds jaar en dag gebruikt voor het lichaam én om de handwas mee te doen. Zo worden de schillen in een kuil in de grond met een staaf fijngestampt tot een smeuïg geheel. In contact met water verwordt deze substantie tot zeep. Dit zagen de twee studenten Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies op een documentaire op tv en zo ontstond het idee voor Seepje: een 100% plantaardig wasmiddel dat geweldige prestaties levert. Ze namen contact op met een aantal leveranciers in Nepal en kozen voor Discover Nepal Exports omdat deze producent als enige aan hun verwachtingen voldoet. De werknemers krijgen een loon betaald dat 66% hoger is dan het gemiddelde Nepalese inkomen. Bovendien houdt de producent, bij winning van de schillen, rekening met de gevolgen voor het milieu. De medewerkers in de fabriek dragen mondkapjes tegen het stof. En, misschien wel het allerbelangrijkste, de producent staat open voor het verder verbeteren van de werkomstandigheden.

Verwerking en samenwerking

Er zijn 35 mensen bij de producent in dienst. Een aantal van hen is plukker. Zij klimmen in de boom en schudden aan de takken, zodat de vruchten uit de boom vallen. Vervolgens worden de vruchten in grote zakken naar Kathmandu gebracht waar de verdere verwerking in een soort fabriekje plaats vindt. Hier werken met name vrouwen. De vruchten worden op balken gelegd. Door er met een blok op te slaan, springt de vrucht open en worden de schillen van het hart, een soort noot, gescheiden. De schillen worden daarna geschud, zodat de kleine restdeeltjes en stof van de schillen loskomen. Vervolgens worden de schillen per 20 kilo verpakt voor verdere verwerking in Nederland. Het is Eco-Collection die de schillen importeert, de fairtrade afspraken met de producent heeft vastgelegd en deze vanuit Nepal controleert. En Siza verzorgt het verpakkingsproces van de schillen tot het product Seepje. Dit is een sociale werkplaats waar medewerkers de kans krijgen hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, of gewoon met veel plezier hun dag te besteden.