NOVEMBER AANBIEDING

25% korting op al het Tunesisch aardewerk.

De productie van handgemaakte en beschilderde schalen bevindt zich in Nabeul. Zoals veel pottenbakkers in Nabeul zijn ze oorspronkelijk afkomstig van Djerba. Ze zijn naar Nabeul gegaan, omdat de klei van Nabeul zowel geschikt is voor fijn aardewerk als serviesgoed en tevens geschikt is om te stoken in gas- of elektrische ovens (vooral voor het glazuren van belang).
Bij het familiebedrijf zijn ongeveer 30 mensen betrokken bij de productie van aardewerk schalen. Aan het hoofd van de afdeling staat een vrouw die op een goede manier leiding geeft en zorg draagt voor het personeel. Er een evenredige verdeling over het aantal mannen en vrouwen dat in dit project werkt.
Bij het ontwerpen van de patronen voor de schalen werken ook dove vrouwen, hetgeen vrij uitzonderlijk is in Tunesië. De werknemers reizen elke dag naar Nabeul en krijgen een salaris dat boven het gemiddelde ligt.
Het servies is geschikt voor de magnetron, vaatwasmachine,  maar niet voor de oven.

Het vak van pottenbakker wordt in Tunesië van generatie op generatie doorgegeven. De pottenbakkers zijn voortreffelijke vaklui. Hele familie werken mee, wat onder meer te zien is aan de werkplaatsjes aan huis.Het bereiden van de klei wordt gedaan door diegenen die nauwelijks naar school zijn geweest. Na het prepareren van de klei, wordt het gevormd in mallen. Als de klei hard is, worden de oren en tuiten aangezet, de motieven opengesneden en wordt het gebakken. Na de eerste keer stoken wordt het aardewerk met verschillende kleuren glazuur beschilderd. Veel vrouwen beheersen deze bijzondere techniek. Daarna gaat het nogmaals de oven in en wordt er in de werkplaats een laag transparante glazuur aangebracht. Na nog een keer stoken is het product klaar voor de verkoop. De verkoop leidt tot een flinke uitbreiding van de werkgelegenheid.

Download hier een flyer over het product.