Fairtrade week

 

 

 

 

 

Fairtrade Gemeente promoot Wereldmaaltijd!

Het is Fairtrade Week! Om dit vieren promoot Fairtrade Gemeente  Wereldmaaltijden. Schuif jij aan? En zet je samen met ons Fairtrade op de (menu) kaart?

Eerlijke prijs voor boeren
Wij roepen op tot bewustwording voor het feit dat het betalen van een eerlijke prijs aan boeren in Azië, Afrika en Latijns-Amerika een absolute must is in de strijd tegen klimaatverandering. Fairtrade staat voor een eerlijke prijs. Minder bekend is dat een eerlijke prijs nauw verband houdt met het klimaat. Extreme armoede is de hoofdoorzaak voor grote problemen zoals kinderarbeid, uitbuiting en ontbossing. Een goed product verdient een eerlijke prijs, maar kleinschalige boeren en werknemers op plantages krijgen slecht betaald voor het werk wat zij doen. Als ze niet genoeg geld krijgen voor hun product, wordt het moeilijk om tijdens het maken van deze producten rekening te houden met de natuur.

Wereldmaaltijd
Fairtrade biedt dus zekerheid en middelen voor boeren om zich aan te kunnen passen aan klimaatverandering. Zo kunnen wij blijven genieten van de heerlijke Fairtrade producten zoals koffie, cacao en bananen. Fairtrade Gemeente promoot deze Fairtrade Week een Wereldmaaltijd. Een maaltijd met uiteraard Fairtrade producten, maar ook zoveel mogelijk producten van het seizoen dus lokaal, maar ook biologisch en vegan. Organiseer je eigen Wereldmaaltijd en koop je producten bij lokale producenten, supermarkten en onze Wereldwinkel. 

Fairtrade Week
Van 28 oktober tot en met 5 november 2023 staat Nederland weer in het teken van Fairtrade. Het is dan de Fairtrade Week. In Nederland hebben 78 gemeenten de eervolle titel Fairtrade behaald. In deze gemeenten is een burgerinitiatief actief om aandacht te vragen voor eerlijke handel. Ook deze Fairtrade Week organiseren Fairtrade Gemeenten talloze evenementen en laten zij samen zien dat iedereen kan bijdragen aan een eerlijke wereld voor iedereen. Deze editie staat het thema klimaat centraal en kan iedereen aanschuiven bij zijn eigen Wereldmaaltijd. 

Fairtrade Week en kortingen?
Hoe zit dat precies? Als er een Fairtrade product in de aanbieding is, wordt er tijdelijk minder geld op verdiend. Hoe de korting verdeeld wordt regelen de supermarkten en leveranciers. De boeren krijgen altijd een betere prijs, ongeacht de korting. Deze week zijn er weer veel Fairtrade producten in de aanbieding bij supermarkten. Jouw duurzame keus heeft dus geen invloed op de prijs die de boer krijgt voor zijn product. Wel zo eerlijk!

Fairtrade Gemeente Venlo
Venlo verkreeg de titel Fairtrade Gemeente in 2012 en droeg die bijna 10 jaar. De Stichting Fair Venlo was met Wereldwinkel Venlo de initiator en wij beijveren ons nu om de titel opnieuw te behalen. Luister ook naar het interview met Wethouder Marij Pollux van Duurzaamheid: Omroep Venlo radio, Rotonde za. 17 juni 11 – 12 uur met als gasten Mary Pollux (fragment van 24.35 – 30.40 min.

Met onze winkel, onze inspanningen voor de Fairtrade Gemeente campagne en deelname aan het Global Goals Platform Venlo dragen we bij aan de Global Goals en daarmee aan een eerlijker wereld. Lees hier meer over hoe we met de titel Fairtrade Gemeente bijdragen aan de SDG's, ook Global Goals genoemd.