2017 Lustrumjaar Fairtrade Gemeente Venlo

Zaterdag 11 maart vindt van 14.00 tot 15.30 uur in het stadhuis van Venlo de formele aftrap van het lustrumjaar plaats, waarbij wethouder Van den Beucken het prolongatierapport van de landelijke Fairtrade Gemeente Campagne in ontvangst zal nemen.

De uitnodiging is hier te downloaden. Toegang is gratis. Aanmelden kan via

Venlo verdiende in december 2016 voor de derde maal de prolongatie van de titel die nu geldt tot eind 2018 voor haar inspanningen op het gebied van fairtrade en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Daarmee wordt 2017 het eerste lustrumjaar van Venlo als Fairtrade Gemeente.

Duurzame markt bij stadhuis op zaterdag 11 maart

Diezelfde dag, zaterdag 11 maart, organiseren FAIR Venlo en Fontys Venlo samen een duurzame markt. De markt wordt gehouden voor het stadhuis van 10.00 tot 16.00 uur. Mini ondernemingen van studenten van Fontys Venlo, Wereldwinkel Venlo, FAIR Venlo en Energiealliantie Venlo/ Energiecoöperatie Samenstroom, verkopen er hun duurzame producten en/of verstekken informatie over hun duurzame initiatieven. Ook is in het kader van de aanstaande verkiezingen aandacht voor standpunten van politieke partijen inzake duurzaamheid.

Naast fairtrade zal in dit C2C jaar in Venlo ook dit onderwerp volop aandacht krijgen bij het evenement, o.a met een Interactieve Planter van Greentechlab, Herman Miller stoel, Doppers en de originele C2C koffer, waarmee Venlo in Den Haag aandacht voor het concept vroeg. Fontys Venlo behaalde in 2014 de titel Fairtrade Hogeschool en is samen met andere onderwijsinstellingen actief met de promotie van Venlo Studentenstad.

Mijlpalen Fairtrade Gemeente campagne in de lustrumperiode

Van rechts naar links te zien, Wethouder Satijn, Peter d’Angremond, directeur Max Havelaar, Jacobine Geel, vz. jury Fairtrade Gemeente Campagne, Lammert Winterman vz Fairliefd (de voorloper van FAIR Venlo.

Was Venlo in 2012 de 25ste Fairtrade Gemeente in Nederland, inmiddels zijn er dat zo’n 75 en verkeren we in goed gezelschap van grote steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen. In de lustrum periode lanceerde FAIR Venlo een EerlijkWinkelenroute, organiseerde Wereldfilmfestivals en MVO bijeenkomsten en mondiale lessen op basisscholen. Venlo kreeg als derde stad in Nederland een fairtrade hogeschool en in Steijl opende het belevingsatelier Wereldpaviljoen haar deuren.

Door in de breedste zin van het woord lokaal samen te werken met bedrijven, gemeente, scholen, burgers en organisaties bevordert FAIR Venlo internationale verbondenheid, eerlijke wereldhandel en verduurzaming van de wereld.