World Cleanup Day

Vierde “OPGERUIMD STAAT NETJES” actie onderdeel van World Cleanup Day

Vanaf 1 juli mag er door de verruimde corona maatregelen weer opgeschoond worden. Na drie eerdere geslaagde halfjaarlijkse opschoonacties vervolgen samenwerkende organisaties in de binnenstad deze acties weer op 19 september.

De actie valt dit jaar samen met World Cleanup Day 2020, een wereldwijd initiatief in de strijd tegen zwerfafval. Klik link: Aftermovie World Cleanup 2019. Limburgse bedrijven en maatschappelijke organisaties, waaronder IVN, nemen op de dag langs de Maas het initiatief voor een de Maas Cleanup.

Onder het motto “Opgeruimd staat netjes” maken de volgende organisatie groen in de binnenstad schoon: de Jongerenkerk, Joriskerk, Fair Venlo, jongeren van Home+, Wijkoverleg Binnenstad, werkgroep Julianapark, ‘t Groenewold en de Wereldwinkel. Ook deze keer weer langs de Maaskade, de fietsbrug naar Blerick, de Koninginnesingel, de kop van Weerd, het Julianapark, Nolenspark en Puteanusstraat. De aftrap voor de actie is om 9 uur bij de Jongerenkerk. Als goed gebruik gaat het schoonmaken door tot 12.00 met daarna ter afsluiting een gezamenlijke lunch.

De organisaties zijn allemaal actief in de binnenstad en willen graag meer samenwerken. Dat doen ze al op het gebied van fairtrade en ze willen dat ook graag doen met andere activiteiten, die helpen om de wereld een beetje beter te maken. Ieder vanuit zijn eigen achtergrond.

Zij zijn daarin niet uniek. Wereldwijd is er een integrale actie-agenda voor duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: de 17 Global Goals. Leiders van 193 landen hebben toegezegd zich in te zetten om de doelen vóór 2030 te realiseren.

Met de schoonmaakactie dragen ze lokaal bij aan doelstelling 11 “Duurzame steden en gemeenschappen” en proberen zo bewustzijn voor de directe omgeving te kweken.

Ze sluiten tevens aan bij acties voor een schone binnenstad, die al genomen worden door de gemeente Venlo, het wijkoverleg Binnenstad Venlo en bewonersgroepen, zoals rond het Julianapark en het Rosarium, Venlo Partners, de citymarketing organisatie van Venlo. 

Die organisaties ondersteunen de actie van harte en zullen er via hun eigen kanalen aandacht aan geven. De gemeente stelt daarnaast de benodigde schoonmaakmaterialen ter beschikking, zoals zakken en handschoenen. Ook deed wethouder Marij Pollux al twee keer actief mee. Doet u volgend jaar ook mee met Word Clean up day?

Zie ook de uitgebreide foto-impressie.

 

"Patrick staat op" van Omroep Venlo interviewde Joop Karremans van onze wereldwinkel op 5 september over deze opschoonactie. Luister het interview hier terug op Soundcloud.