8 maart Internationale Vrouwendag

Nummer 5 van de 17 global goals gaat over gendergelijkheid.
Met de verkoop van fairtrade producten in de wereldwinkel leveren we daar vaak een bijdrage aan, doordat de producenten vrouw zijn: Cotton balls uit Vietnam, vilten producten uit Nepal, Kazuri keramische kralen uit Kenia. In het kader van internationale vrouwendag 2022 geven we graag aandacht aan 3 andere vrouweninitiatieven: in Venlo, Kenia en Nigeria. 

Driemaal gendergelijkheid:
- Venloos Voorname Vrouw 2022, Nadya Abou Salman
- Investering in Macadamia Noten van Exotic, Kenia
- Klassieke TED talk van Nigeriaanse auteur

 

 

Nadya Abou Salman is de nieuwe Venloos Voorname Vrouw. De voormalige Syrische vluchtelinge is in korte tijd zowel vraagbaak als rolmodel geworden voor vrouwen met een migratieachtergrond in Blerick. 

Bron en lees meer: 

https://venlovrouwen.nl/2022-nadia-abou-salman-venloos-voorname-vrouw/ 

 

 

Jane, Charity and Loisa zijn drie vrouwelijke ondernemers, die het Keniaanse bedrijf Exotic leiden (Nairobi-Kenia). Het bedrijf biedt banen aan een grote groep vrouwen en jongeren, die in Kenia vaker moeite hebben om werk te vinden. De inkoop van noten biedt inkomsten aan 1.693 boeren. Exotic werkt milieuvriendelijk en gebruikt bijvoorbeeld zonne-energie bij de productie. Via crowdfunding platform PlusPlus investeert Wereldwinkel Venlo in dit bedrijf. Met een 6 maanden lopende lening kan Exotic bij 129 nieuwe boeren noten inkopen. Lees hier meer over het project en hoe mee kunt doen. 

Voor wie nog meer inspiratie zoekt om gendergelijkheid te promoten is onderstaande TED talk een aanrader. 

'We zouden allemaal feministen moeten zijn' betoogde Chimamanda Ngozi Adichie in haar TEDex toespraak. 

We leren meisjes dat ze niet te veel ambitie moeten hebben. Succesvol moeten zijn, maar niet te succesvol, omdat ze dan mannen bedreigen, volgens auteur Chimamanda Ngozi Adichie. Deze klassieke toespraak uit 2012 begon een wereldwijd gesprek over feminisme. Adichie vraagt ons te dromen en plannen voor een nieuwe, betere wereld - waar gelukkigere mannen en gelukkigere vrouwen zichzelf kunnen zijn.

Bron: 

https://www.ted.com/talks/chimamanda_ngozi_adichie_we_should_all_be_feminists?language=nl