Aftrap campagne “Fontys 4 Fair Trade” in Venlo op 15 oktober

Fontys International Campus Venlo (FICV) is in de running om Fair Trade University te worden. Op 15 oktober vond de aftrap van de campagne plaats. Nadat studenten in 10 verschillende talen afgeteld hadden, opende Fridy Smits (lid van de directie van Fontys International Business School) de campagne. Fridy benadrukte in haar speech hoe belangrijk het is dat professionals van morgen zich verdiepen in thema’s als mondiale verdeling, kinderarbeid en natuurlijk Fair Trade.

Kunst-performance

Tijdens de aftrap vonden verschillende kleine events plaats. Kunstenaar Bram Hermens (oud Fontys Tilburg student) tekende ter plekke een compositie met dieren. Deze dieren zijn tijdens de lessen door internationale studenten naar voren gebracht; zij staan voor verschillende positieve waarden. Zo staat een draak in China voor voorspoed en een paard staat in Nigeria voor waardigheid.  Alle dieren samen staan voor de kracht van internationale samenwerking om mondiaal onrecht tegen te gaan. Gelijktijdig hadden studenten een “Pepsi proef” (ken je ‘m nog?) voorbereid. Bezoekers probeerden geblinddoekt Fair Trade chocolade van reguliere chocolade te onderscheiden. Andere studenten gingen rond met een ideeënboek, waarin kantinebezoekers hun ideeën voor een Fair Trade University op konden schrijven.

Euregionale conferentie

In de afgelopen maanden hebben studenten in allerlei projecten extra aandacht besteed aan Fair Trade. Tijdens een studentenconferentie in november presenteren zij aan elkaar de voorlopige bevindingen. Een actiegroep is bezig om meer Fair Trade koffie en andere producten in de kantine te krijgen. Daarnaast heeft het studentencomité voor maatschappelijk verantwoord ondernemen ludieke acties voorbereid om Fair Trade onder de aandacht van het winkelend publiek, en van studenten en docenten te brengen. Op 22 januari zal er in Venlo een Euregionale conferentie plaatsvinden, in samenwerking met de Rhein Waal University te Kamp Lintfort (Duitsland) en met stichtingen, bedrijven en Fair Trade Gemeentes aan beide zijden van de grens (o.a. Venlo en de Duitse steden Moers en Dinslaken).

Fair Trade Hogeschool

De titel Fair Trade Hogeschool is een initiatief van Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar. Om dit keurmerk te bemachtigen moet Fontys International Campus Venlo aan verschillende campagne criteria voldoen, waaronder met spraakmakende acties Fair Trade binnen en buiten de campus onder de aandacht brengen van een breed publiek. Iedereen die mee wil denken of mee wil doen is van harte welkom en kan zich aanmelden bij Joop Karremans (). Meer info is te vinden op www.fontys4fairtrade.nl.