Fairtrade week en 40 jaar Wereldwinkel Venlo

Fairtrade Week en 40 jaar Wereldwinkel Venlo

De achtste editie van de Fairtrade Week vindt plaats van 25 oktober tot en met
2 november. Een week lang staat alles in het teken van fairtrade en wordt Nederland geprikkeld om fairtrade producten op de boodschappenlijst te zetten. Dat is heel eenvoudig, want het assortiment fairtrade gecertificeerde producten is veelomvattend en overal verkrijgbaar bij supermarkten, in een van de 240 Wereldwinkels, waaronder Wereldwinkel Venlo.

In Venlo levert de Wereldwinkel in of voorafgaand aan de Fairtrade week een bijdrage aan de promotie van fairtrade op een aantal door partners georganiseerde bijeenkomsten.

10 oktober: Broodje MVO georganiseerd door FAIRliefd (netwerk bijeenkomst voor Ondernemers
12 oktober: Venlo Spelen/ Beleg van Venlo (kinderbouwdorp en stadslandbouw op Kazerneterrein
15 oktober: Fontys campus Venlo: Aftrap campagne Fontys4Fairtrade 
26 oktober: Jongeren kerk, Dena Bisschop Tanzania Arusha Werkstage Project Sponsoring
26 oktober: Antoniusmarkt: ‘Voor Elkaar’, (armoedebestrijding in de Blerickse parochies)

In de eigen winkel is er een Thais feestje door extra aandacht voor producten uit Thailand en een Thais wokpakket. Met dit fairtrade wokpakket, dat Fair Trade Original en de Wereldwinkel samen ontwikkelden, help je ook nog eens de boeren die deze producten maken. De rijstboeren volgen dankzij jou landbouwcursussen, de ananasboeren hebben nu een ongevallenverzekering en ook de soja- en gemberboeren ontvangen een fairtrade premie. Daarmee verbeteren ze hun verbouwmethoden en maken ze plannen voor nog meer fairtrade producten.

40 jaar Wereldwinkel Venlo/ 40 jaar samenwerking

In 2014 bestaat Wereldwinkel Venlo 40 jaar. Al die tijd werkt de Wereldwinkel steeds intensief samen met andere organisaties in Venlo en daarbuiten om haar doel te realiseren: het bevorderen van welzijn en welvaart van in die opzichten achtergebleven bevolkingsgroepen in met name de derde Wereld. Hiertoe zijn er allerlei verbindingen met andere organisaties in Venlo via de stichtingen Mondiaal Platform Venlo en Venlo FAIRliefd, heeft Venlo de titel Fairtrade Gemeente behaald en is er een groeiende EerlijkWinkelen Route Venlo.

45 jaar Wereldwinkels

De wereldwinkel helpen al 45 jaar ondernemers in ontwikkelingslanden om een beter bestaan op te bouwen door toegang tot geven tot de Europese markt. 7.500 vrijwilligers in 240 Wereldwinkels doen dit door de verkoop van bijzondere cadeaus. Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens fairtrade criteria geproduceerd en ingekocht.

45 jaar geleden was het doel de wereldhandel te veranderen door de afzet van producenten in de derde wereld te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren. In de jaren ’80 professionaliseerde de verkoop en nu werken de Wereldwinkels met een succesvol winkelconcept zoals dat in de retail gebruikelijk is. Met als resultaat dat de Wereldwinkel meerdere malen door consumenten verkozen werd tot Beste Cadeauwinkel van Nederland. Na 45 jaar is het doel onveranderd: armoede bestrijden en een betere wereld creëren. Koop je een cadeau in één van onze winkels, dan draag je daaraan bij.