Fontys Campus Venlo Fairtrade Hogeschool
Fontys Venlo Fairtrade Hogeschool
Uit handen van Fenny Eshuis namens Max Havelaar ontving Hans Nederlof, lid van het college van bestuur bij Fontys Hogescholen, donderdagmiddag 21 mei de Fairtrade Hogeschool plaquette. Fontys International Campus in Venlo mag daarmee als 2de hogeschool in Nederland de nu de prestigieuze titel daarmee nu de prestigieuze titel Fairtrade Hogeschool dragen.
Eshuis roemde Fontys vanwege de verankering van de Fairtrade gedachte in het gehele onderwijs curriculum, zowel in de theorie als in de praktijk. Nederlof zei dat het bij Fairtrade ook gaat om duurzaamheid en het ontwikkelen van rechtvaardige businessmodellen. “We hebben de maatschappelijke taak om jonge mensen op te leiden tot professionals die stevig in de maatschappij staan”, aldus Nederlof.
De uitreiking van de plaquette vond plaats tijdens de eerste euregionale Fairtrade conferentie. Opleidingsmanager Henning Janssen benadrukte dat de hele zogeheten fresh supply chain keten vanuit de duurzaamheidgedachte wordt bekeken tijdens de opleiding. Inmiddels is er ook een studentencomité opgericht waarin 30 studenten zich met het thema duurzaamheid bezig houden. Twee Duitse studenten geven in keurig Nederlands uitleg over hun bevlogenheid en werk voor duurzaamheid. De metalen plaquette krijgt nog een prominente plaats in het Fontys gebouw in Venlo, waar tijdens de conferentie ook een Fairtrade markt, workshops en maaltijd zijn gehouden.
Fair = cool, unfair = doof
Het 14 jarige nichtje van Henning Janssen kwam tijdens een ontbijt met haar oom met een eye-opener over Fairtrade. “Fair ist cool, unfair ist doof”, zei ze onbevangen. Het Duitse doof betekent dom in het Nederlands. Met andere woorden er is geen reden om niet aan Fairtrade te doen. Wethouder Wim van den Beucken van Venlo vertelt aansluitend dat zijn gemeente al sinds 2012 Fairtrade Gemeente is: “We zien het als overheidstaak om het goede voorbeeld te geven. Je kunt Fairtrade niet opleggen, maar mensen en bedrijven wel aansporen om ermee te beginnen. En je mag er ook best geld mee verdienen”, aldus de wethouder. Dat er met Fairtrade inderdaad ook geld verdiend wordt blijkt uit de presentatie van koffiebranderij Peeze uit Arnhem, die als enige in Nederland 100% gecertificeerde koffie commercieel vermarkt. Ook directeur Geert Benders van 2 Plus supermarkten uit Venlo heeft Fairtrade koffie, thee en bananen uit Colombia in zijn assortiment. Hij spreekt van een gewaagde keuze, omdat het om duurdere producten gaat in een zeer concurrerende markt.
|
Koffie en schone lucht
Fenny Eshuis van Max Havelaar doet uit de doeken hoe Fairtrade koffieboeren in Ethiopië helpt met het project Fairtrade in Koffie en Schone lucht (FiKS). “Er gaat steeds meer bos verloren, omdat men nog kookt op hout en ook steeds nieuwe landbouwgrond aanlegt ten koste van het bos. Door schone kooktoestellen te stimuleren die 50% minder stookhout nodig hebben en 90% minder CO2 uitstoten willen we 20.000 huishoudens helpen. Dat levert niet alleen milieuwinst op, maar ook wordt het werk voor kinderen en vrouwen, die het hout aanvoeren en koken, gezonder en lichter,” vertelt Eshuis.
Lisa Hermann en Maike Schliebs van de Duitse vereniging Transfair houden zich bezig met het toekennen van het Fairtrade-keurmerk aan producten uit eerlijke handel en doen op een zeer professionele manier aan public relations. Lisa: “324 voornamelijk West Duitse steden en sinds vandaag 125 scholen en 2 universiteiten mogen zich Fairtrade noemen.” Dat dit niet zomaar gebeurt illustreert haar collega Maike met tal van doorlopende en tijdelijke campagnes, waaronder de populaire Fairtrade ontbijtcampagne.
In 2009 werd de stad Neuss net over de grens bij Venlo de eerste Fairtrade gemeente in Noord-Rijn-Westfalen. Gisela Welbers vertelt geanimeerd over de weddenschap die met burgemeester Herbert Napp werd aangegaan. “Minimaal 3.000 mensen uit Neuss zouden op een dag Fairtrade koffie moeten drinken, dan zou de burgemeester een uur lang in een café rond lunchtijd koffie gaan verkopen. Met 3.234 kopjes koffie werd Napp aan zijn weddenschap gehouden.”
4 Workshops
Na het plenaire deel waren er vier workshops. Een voor wie met Fairtrade wil starten. Een tweede over uitwisseling en netwerken. Een derde over Fairtrade op scholen en een over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in bedrijven en organisaties. Vanwege het euregionale karakter zorgde een docent van Fontys voor de vertaling. Ze deed dat zeer to the point, afwisselend in het Nederlands en Duits, zoals ook al tijdens het plenaire deel in de aula.
Fairtrade Markt en Maaltijd
Vóór en na de conferentie paralel aan de Fairtrade maaltijd was er voor de deelnemers informatie en fairtrade producten op een levendige markt met Duitse en Nederlandse organisaties. Ook Wereldwinkel Venlo was er met Doppers, Tony Chocolonely en kunstnijverheid.
Markt met Fairtrade producten... | ... en informatie |
160 conferentie deelnemers | Studentencomité Duurzaamheid |